Sroka - fot. M.M.M. |
Ponieważ grypa znowu zbiera ponure żniwo, postanowiłam przypomnieć artykuł Tomka Kopyszki z kwietnia 2006 roku, pierwotnie publikowany w "Obiektywie".
Tomasza, który obecnie tworzy pracę magisterską, serdecznie pozdrawiam i życzę natchnienia naukowego:)))
Ptasia grypa
Co
to jest ptasia grypa?
Ptasia grypa znana jest od 1901 r.
Po raz pierwszy odkryta i opisana została we Włoszech. To choroba zakaźna,
która atakuje ptactwo dzikie i hodowlane, wywołana przez szczep wirusa grypy
typu A. Cząsteczki wirusa grypy mogą infekować także inne gatunki zwierząt,
włączając w to świnie, konie, foki, wieloryby oraz ludzi. Jednakże, dzikie
ptactwo pełni rolę naturalnego i bezobjawowego nosiciela, rozprzestrzeniając
wirus pośród bardziej podatnego na infekcję ptactwa hodowlanego.
Wirus ptasiej grypy sporadycznie
powoduje zakażenia u ludzi. Gdy jednak do tego dojdzie, to choroba przebiega o
wiele ciężej od “ klasycznej” ludzkiej grypy. W niewielu przypadkach zakażenia
zaobserwowano następujący przebieg choroby: gorączka, ból gardła, kaszel.
Następnie może wystąpić wirusowe zapalenie płuc, w wyniku, którego dochodzi do
ostrej niewydolności oddechowej.
Głównym źródłem zagrożenia dla
zdrowia ludzi i zwierząt (drobiu) są ptaki wolnożyjące (głównie ptaki wodne),
będące bezobjawowymi nosicielami ptasiej grypy. Najbardziej prawdopodobnym
źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt ( woda
do picia) z takim ptactwem.
Wirus ptasiej grypy może rozprzestrzeniać się w powietrzu a także poprzez nawozy. Źródłem potencjalnego zakażenia oprócz wody, może być także skażona pasza oraz nieodkażona odzież robocza i sprzęt oraz zanieczyszczone środki transportu.
Główną drogą zakażenia jest kontakt z odchodami zarażonych ptaków. Wirus przenosi się również na butach, a także przez gryzonie do innych farm – rozszerzając w ten sposób rozmiar zagrożenia. Na zarażenie się ptasią grypą narażone są, więc szczególnie osoby pracujące przy hodowli drobiu, nawet posiadające tylko kilka kur. Zakażenie może być także przenoszone na człowieka na drodze kontaktu z odchodami dzikiego ptactwa wędrownego, jednak dotychczas nie zanotowano zakażeń przenoszonych tą drogą, wszystkie przypadki choroby u ludzi pochodziły od ptactwa domowego.
Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy odgrywa człowiek.
Rozprzestrzenianie z wiatrem zainfekowanych cząstek i kropelek nie ma większego znaczenia. Nie należy jednak obawiać się spożywania drobiu i jajek. Wirus ginie w czasie obróbce termicznej, można jedynie odradzać jedzenie surowych jaj.
Wirus ptasiej grypy może rozprzestrzeniać się w powietrzu a także poprzez nawozy. Źródłem potencjalnego zakażenia oprócz wody, może być także skażona pasza oraz nieodkażona odzież robocza i sprzęt oraz zanieczyszczone środki transportu.
Główną drogą zakażenia jest kontakt z odchodami zarażonych ptaków. Wirus przenosi się również na butach, a także przez gryzonie do innych farm – rozszerzając w ten sposób rozmiar zagrożenia. Na zarażenie się ptasią grypą narażone są, więc szczególnie osoby pracujące przy hodowli drobiu, nawet posiadające tylko kilka kur. Zakażenie może być także przenoszone na człowieka na drodze kontaktu z odchodami dzikiego ptactwa wędrownego, jednak dotychczas nie zanotowano zakażeń przenoszonych tą drogą, wszystkie przypadki choroby u ludzi pochodziły od ptactwa domowego.
Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy odgrywa człowiek.
Rozprzestrzenianie z wiatrem zainfekowanych cząstek i kropelek nie ma większego znaczenia. Nie należy jednak obawiać się spożywania drobiu i jajek. Wirus ginie w czasie obróbce termicznej, można jedynie odradzać jedzenie surowych jaj.
Pierwsze przypadki zakażenia ludzi
wirusem H5N1 – ptasiej grypy – wystąpiły w 1997 roku w Hongkongu. Zachorowało
wówczas 18 osób, z których 6 zmarło. Od chwili pojawienia się wirusa, do sierpnia
2005 zakażeniu uległo na świecie 112 osób, z czego 65 zmarło.
Stwierdzono, że przyczyną wystąpienia choroby u ludzi był bliski kontakt z zakażonym drobiem. Rozprzestrzenianiu się choroby zapobiegła szybka likwidacja ok.1,5 mln sztuk drobiu. Do tej pory w Rosji nie zanotowano przypadku ptasiej grypy u ludzi.
Stwierdzono, że przyczyną wystąpienia choroby u ludzi był bliski kontakt z zakażonym drobiem. Rozprzestrzenianiu się choroby zapobiegła szybka likwidacja ok.1,5 mln sztuk drobiu. Do tej pory w Rosji nie zanotowano przypadku ptasiej grypy u ludzi.
Informacje wybrał i
opracował
Tomasz Kopyszka z kl.
III b
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz